Nyheter                       

         Kennelhistoria

        Airedaleterrier

        Am toy foxterrier

        Våra hundar

        Bildgalleri

        Valpar

        Avelspolicy

        Till avel

        Från våra köpare

        Hundsporter

        Tävlingar

        Vi gratulerar

        Vägbeskrivning

        Länkar

 American toy foxterrier

                           

American toy foxterrier,är en ny hundras i Sverige. Det finns idag ca tio hundar registrerade i Sverige. Det är en liten sällskapshund som ursprungligen kommer från USA. Den togs fram på 50-talet som ett alternativ till en liten terrier, med ett mildare temperament, lättlärd. Rasen är lekfull, godmodig, tålig och lättlärd. Mina hundar älskar barn och förefaller vara något mer allergivänlig än airedalarna. Rasen är robust och kan med lätthet has tillsammans med större hundar. Jag går samma rundor med toyfoxarna som med airedalarna. En bra hundras för dig som vill ha en liten lekfull hundkompis som tycker om att gosa i soffan.

Historik
Man korsade släthårig foxterrier, dvärgpinscher, italiensk vinthund, chihuahua och manchesterterrier.

Användningsområde
I huvudsak sällskap, men även utställning, lydnad, agility och andra sporter prövas med denna lättlärda hund. Raen är godkänd av flertalet kennelklubbar, även nordisk kennelklubb, men inte FCI och kan därför få certifikat och bli champion, men inte få CACIB. Rasen är vanlig i Ryssland och USA och flera kennlar finns också i Finland.

Storlek och utseende
Mankhöjden är ca 22-29 cm för både hane och tik. Färgen är till 50% vit på kroppen med fläckar i fyra olika färgkombinationer: trefärgad, vit/lever/tan, vit och röd, vit och svart. Huvudet är färgat i någon av de nämnda färgkombinationerna. Pälsen är slät, glänsande och silkeslen att ta på. Mycket lättskött päls. Ingen underull.


Ajax